Sverige för UNHCR

Hoppet om ett hem

Berörande berättelser, foton på flyktingar och deras tidigare hemnycklar som de fortfarande bär på som symbol för hoppet om ett hem. En fotoutställning som uppmärksammar en flyktingkris som är långt ifrån över och som lyfter människor och deras öden istället för siffror och statistik.

Det var några av delarna i kampanjen ”Hoppet om ett hem” när Sverige för UNHCR öppnade sin fotoutställning på samma plats där tusentals flyktingar anlände för fem år sedan - Stockholms Centralstation.

Ulrika Nilsdotter Brühl, kommunikationschef på Sverige för UNHCR berättar om utfallet:

”Vi har fått otroligt fin respons från besökare här på centralen, både personer som själva har flyktingbakgrund och andra som minns stämningen under 2015. Vi är även glada att utställningen har uppmärksammats i media. Både Dagens Nyheter, TT och Sverige Radio har intervjuat deltagare i utställningen och representanter från vår organisation. Det har givit oss möjligheten att förmedla själva syftet med utställningen – att flyktingkrisen inte var något som inträffade där och då för fem år sedan, utan i allra högsta grad pågår fortfarande ute i världen.”

Idén till utställningen var ett av de vinnande tävlingsbidragen i Jernhusens eventtävling Jernspiran 2019. Förutom 50 kvm eventyta ingick även den stora vepan ovanför ringen och digitala stortavlor på Stockholms Centralstation i Sverige för UNHCR:s vinnarkampanj.

Konceptet och designen till utställningen ”Hoppet om ett hem” har tagits fram av byrån OKTO och bilderna har fotograferats av den internationellt hyllade fotografen Pieter ten Hoopen.