Tjejzonen

Vinnare i Jernspiran 2018 - se filmen på länken nedan

I en fysisk Tjejzon fick besökare på Göteborgs Centralstation ta del av unga tjejers upplevelser för att uppmärksamma psykisk ohälsa bland dem. Med en ljuddusch skapades starka upplevelser som inte lämnade någon oberörd.

Tack vare sin tredje placering i Jernspiran 2018 vann Tjejzonen event- och reklamytor på en av landets största centralstationer. Under tre dagar i mars 2019 skapade Tjejzonen engagemang för tjejers rätt att bli lyssnade på.

Tjejzonen ville visualisera sin verksamhet, som till stor del består av anonyma berättelser som kommer in via deras nationella stödchatt. De ville sätta lyssnandet i fokus. Lösningen blev en ljuddusch som betyder att ljudet är riktat till en yta på cirka 0,5 kvm mitt i deras fysiska tjejzon på Göteborgs Centralstation. Där kunde förbipasserande stanna till och lyssna till autentiska berättelser från unga tjejer, som hört av sig till organisationen om exempelvis sexuellt våld, självskadebeteende, ätstörningar, ångest och självmordstankar.

- Vi är väldigt glada över vår tredjeplats i Jernspiran! Det är en fantastisk möjlighet för Tjejzonen att nå ut till allmänheten och ger oss en chans att sätta frågor som rör unga tjejers mående högre upp på samhällets agenda. Det var många som skrev upp sig för vårt nyhetsbrev och antalet följare på Instagram ökade markant under eventet jämfört med en ”vanlig” vecka. Flera politiker besökte oss på plats och vi har nu många trådar att följa upp, säger Anna Garvander, generalsekreterare Tjejzonen.

På plats fanns också storasystrar från Tjejzonen som berättade mer om verksamheten, om lyssnande och om hur vuxna kan bli bättre på att ta unga tjejer på allvar.

OM TJEJZONEN

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer. Dagligen kämpar de för tjejers rätt att bli lyssnade på och för att den psykiska hälsan ska öka bland alla som definierar sig som tjejer mellan 10 och 25 år. Till Tjejzonen kan tjejer vända sig och få stöd av ideellt engagerade volontärer. Genom att utbilda volontärer (Storasystrar) lyssnar Tjejzonen på tjejer (Lillasystrar) i samtal online eller fysiska möten.

Tjejzonen tar emot ca 10 000 samtal varje år, men ändå kommer inte alla tjejer som behöver hjälp fram. Tjejzonen behöver hjälp för att kunna vidareutveckla sin verksamhet för att kunna hjälpa ännu fler.

OM JERNSPIRAN

Jernspiran är fastighetsbolaget Jernhusens årliga eventtävling som belönar företag och organisationer som vill driva förändring och har ett starkt engagemang i viktiga hållbarhets- och samhällsfrågor. Syftet är att lyfta initiativ för en bättre värld och samtidigt bidra till meningsfulla resenärsupplevelser. I prispotten ligger event- och reklamytor på en av Sveriges största centralstationer.

Vill du också få chansen att vinna kommunikationsytor på centralstationen i Stockholm, Malmö eller Göteborg? Tävla i Jernspiran 2019!