Elitfotboll Dam

Vinnare i Jernspiran 2018 - se filmen på länken nedan

Våren 2019 genomförde Elitfotboll Dam (EFD) sin vinnande idé och inspirerade hundratusentals att ta ställning för jämställdhet på Stockholms Centralstation. Under en vecka fick besökarna uppleva många unga fotbollstjejers vardag i eventet ”Lägg en avgörande straffspark”.

- Fantastisk plats att få exponera tjejers utmaningar på, men också visa allt bra som våra föreningar gör. Reaktionerna från besökarna har varit överväldigande och eventet har inspirerat fler att ta ställning för jämställdhet och en hållbarare framtid säger Annika Grälls, ordförande EFD.

Kreatörerna bakom upplevelsen är Passion Lab som tillsammans med EFD skapade den vinnande eventidén och därmed chansen att få nyttja 200 kvm eventyta plus utvalda reklamytor på Sveriges största centralstation under en veckas tid.

- Att vinna Jernspiran är stort, och att göra det med EFD genom att manifestera en så viktig samhällsfråga, är ännu större, säger Niklas Turner Olovzon, grundare och creative director på Passion Lab.

EFD arbetar varje dag för en mer jämställd fotbollsrörelse. Med eventet tog EFD ett helhetsgrepp om problemet genom att lyfta det och berätta vad de gör för att fler ska orka, vilja och kunna gå hela vägen. Syftet var att skapa ett engagemang som i förlängningen bidrar till unga tjejers självkänsla och framtid, både på och utanför fotbollsplanen.

En eventmätning av Upplevelseinstitutet visade att EFD och Passion Lab lyckades skjuta rakt i mål i flera parametrar:

• 43% av centralstationens besökare uppmärksammade kampanjen
• 75% av dessa uppger att de har fått ökad förståelse för fotbollstjejernas situation och utmaningar
• 78% säger att kampanjen fick dem att bli mer intresserade av jämställdhet inom idrott
• 50% av alla instämmer i att EFD och klubbarna bidrar till bättre möjligheter för tjejer inom fotbollen - hade man sett kampanjen ökade andelen till 93%!

Starka resultat!

OM JERNSPIRAN

Jernspiran är fastighetsbolaget Jernhusens årliga eventtävling som belönar företag och organisationer som vill driva förändring och har ett starkt engagemang i viktiga hållbarhets- och samhällsfrågor. Syftet är att lyfta initiativ för en bättre värld och samtidigt bidra till meningsfulla resenärsupplevelser. I prispotten ligger event- och reklamytor på en av Sveriges största centralstationer.

Vill du också få chansen att vinna kommunikationsytor på centralstationen i Stockholm, Malmö eller Göteborg? Tävla i Jernspiran 2019!